söndag 19 december 2010

Dagen efter....... 19/12-2010

Ligger här på soffan med frugan och slappar efter en super trevlig går kväll med god mat, god dricka, trevligt sällskap, trevliga diskussioner och mycket skratt. Jeanette va vacker som en solnedgång och en fruktansvärt duktig värdinna som fick både sin man och gäster att känna sig på topp. Jag är så fruktansvärt stolt och lycklig att jag både har fina vänner och underbar fru.
Tänkte att jag skulle dela med mig allt gott vi stoppade i oss igår.
Förrätt: Chiliräkor
400 g stora oskalade räkor
1 stk färsk chilipeppar
4 klyftor vitlökar
1/2 tsk peppar
1/2 tsk havssalt
6 msk olivolja
1/2 pose färsk Legro persilja

Tillagning:
-Ta bort huvud och skal, men låt stjärten sitta kvar.
-Halvera chili och ta bort kärnor. Heta upp oljan i en tjockbottnad kastrull eller panna och lägg ner räkor,chili och vitlök.
-Steka på häftig värme tills räkorna är röda och möra. Krydda med salt och peppar.
-Strö över med lagom hackad persilja. Färsk koriander är också bra att använda.

Vintips: Louis Bouillot (Brut)

Huvudrätt: Lysande gul fiskgryta
400 g torskfilé. sej eller hoki
300 g laxfilé
½ purjolök
½ gul lök
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
1½ tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2½ dl torrt vitt vin
1½ fiskbuljongtärning
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 dl vatten
1 pkt á 0.5 g saffran
300 g räkor med skal
1 burk á 150 g musslor
1½ tsk tomatpuré

Tillagning:
Tina fisken om den är fryst. Skölj och strimla purjon. Skala och hacka löken.

Smält smöret i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull. Fräs löken ett par minuter tills den blivit glansig och genomskinlig. Pressa i vitlök. Rör ner tomatpuré, salt, timjan och basilika. Låt detta fräsa med en kort stund.

Tillsätt vin och buljongtärning. Koka ett par minuter. Rör ner grädde, crème fraiche, vatten och saffran. Sjud i 15 minuter.

Skär fisken i munsbitar, lägg i grytan och sjud i ytterligare 7 minuter.

Skala räkorna. Tillsätt dem och de avrunna musslorna. Hetta upp och servera genast, gärna med vitlöksmajonnäs och ett varmt bröd.

Vintips: Gnarly Head Viogner

Desert: Pepparkakscheesecake
100 g smör
8 st digestivekex
20 st små pepparkakor
400 g philadelphiaost
2 st ägg
0.75 dl socker

Topping
5 dl crème fraiche
1 dl florsocker
0.5 tsk bourbon vanilj
Färska blåbär

Tillagning:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2.Smält smöret.
3. Krossa pepparkakorna och digestivekexen och blanda med smöret.
4. Tryck ut blandningen i en form.
5. Grädda i ugn ca 7 minuter.
Fyllning
Vispa ihop philadelphiaost, ägg och socker och häll över botten.
7. Grädda 25 minuter.
8. Låt svalna ca 15 minuter.
Topping
Blanda crème fraiche, florsocker och vanilj.
10. Bred toppingen över kakan och grädda ytterligare 15 minuter.
11. Låt svalna och servera den kall med färska blåbär.

Vintips: St. John Commandaria

Hoppas ni tycker det är lika gott som vi gjorde.
Tusen jula kramar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar